Omega 3- ja Omega 6-rasvahappojen keskinäisen suhteen merkitys


Ruokavaliossa tulisi pyrkiä terveelliseen suhteeseen n-3 ja n-6 rasvahappojen välillä, mikä onkin terveyden kannalta rasvojen saannissa ratkaisevinta. On esitetty, että länsimaisen ruokavalion rasvahappokoostumuksessa viime vuosisatojen aikana tapahtuneilla rajuilla muutoksilla saattaa olla yhteys masennuksen sekä tulehduksellisten ja sydänperäisten sairauksien lisääntymiseen.


Metsästäjäkeräilijäkauden ruokavalion n-6 ja n-3 rasvahappojen suhde oli 2:1-3:1, kun taas 1800-luvulla lisääntynyt jalostettujen kasvisöljyjen käyttö syrjäytti aiemmin ruokavaliossa runsaammin esiintyneen n-3 rasvahappojen saannin. Nykypäivänä länsimaisen ruokavalion n-6 ja n-3 rasvahappojen suhde on keskimäärin 15:1 - 17:1.