E-vitamiini

 

 E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, jolla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia erityisesti ikääntymiseen liittyvään vastustuskyvyn alenemiseen. E-vitamiini sieppaa soluja vaurioittavia vapaita radikaaleja, näin suojaten solujen rakenteita. E-vitamiini myös  parantaa kehon yleistä immuunivastetta vähentäen infektioalttiutta. Mitä enemmän ravinto sisältää monityydyttämättömiä rasvahappoja, sitä enemmän tarvitaan E-vitamiinia. Yleensä E-vitamiinia on kuitenkin luonnostaan runsaasti juuri niissä elintarvikkeissa, missä näitä rasvahappoja esiintyy.

 

E-vitamiinia saadaan kasviöljyistä ja -margariineista sekä kokojyvävalmisteista. Erityisen hyviä lähteitä ovat kylmäpuristamalla valmistetut auringonkukka-, soija, maissi- ja rypsiöljyt sekä kasvimargariinit. E-vitamiinia saa lisäksi parsa- ja ruusukaalista,  munankeltuaisesta,  vehnänalkioista ja kalan mädistä sekä pähkinöistä.

 

Päivittäinen tarve saadaan esimerkiksi ruokalusikallisesta auringonkukkaöljyä ja kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Suomessa E-vitamiinin puute aikuisilla on hyvin harvinainen, tilaa esiintyy lähinnä vaikeissa suolistosairauksissa.

 

 

 

                    

                       E-vitamiinin lähteitä.