Luontainen immuniteetti

 

Luontainen immuniteetti on synnynnäinen ja sitä säätelevät perinnölliset tekijät. Sen kehittyminen alkaa jo sikiöaikana ja jatkuu heti syntymän jälkeen. Luontainen immuniteetti toimii kehon puolustuksen ensilinjana ja käynnistyy hyvin nopeasti jopa muutamissa minuuteissa. Käynnistyessään se toimii aina samalla tavalla, koetusta vihollisesta riippumatta.


Luontaisen immuunipuolustuksen ensisijainen tehtävä on estää haitallisten mikrobien pääsy kehoon. Lisäksi se osallistuu mikrobien leviämisen estämiseen, jos näitä kuitenkin onnistuu pääsemään kehoon. Luontaisen immuniteetin ulkoisena puolustuksena toimivat iho ja limakalvot.

Sisäiseen puolustukseen lasketaan sisäiset mekanismit, jotka tuhoavat kehoon ihon tai limakalvojen läpi päässeitä mikrobeja.  Ihon, limakalvojen, syljen, maha- ja kyynelnesteen sekä virtsan ominaisuudet suojaavat kehoa taudinaiheuttajilta.


Ihon rakenne on mikrobeja läpäisemätön ja sen pinnalla on kehon luontaisia mikrobeja tappavia aineita. Limakalvojen läpäisevyyttä suojaavat erilaiset värekarvat ja eritteet. Syljen ja kyynelnesteen sekä mahanesteen ja virtsan virtaus ja happamuus luovat mikrobien kasvulle epäsuotuisat olosuhteet.

 

                               

                                               Iho on osa ulkoista puolustusjärjestelmää.