Ravitsemus

 

Ravitsemuksella on tärkeä merkitys vastustuskykyyn. Ihmis- ja eläinkokeet todistavat, että keho tarvitsee tiettyjä välttämättömiä ravintoaineita tasaisin väliajoin, jotta puolustusjärjestelmä toimii tehokkaasti. Koska keho ei pysty tuottamaan niitä itse, tulisi ne saada ravinnosta tai lisäravinteena.

 

Optimaalisen vastustuskyvyn kannalta ruokavalion olisi hyvä olla pääosin kasvikunnan tuotteisiin pohjautuva, sisältäen runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä sekä kalaa, mutta vain maltillisesti punaista lihaa.

 

Epäterveellinen ruokavalio, aliravitsemus ja puutteellinen hivenaineiden saanti voivat vaikuttaa lukuisiin puolustusjärjestelmän toiminnan mekanismeihin. Tämän seurauksena kehon kyky torjua taudinaiheuttajia alentuu ja vastustuskyky heikkenee.

 

Ravintoaineita tarvitaan tukemaan sekä luontaisen, että hankitun puolustusjärjestelmän toimintaa. Erityinen merkitys ravintoaineilla on interferonien tuotannossa sekä syöjäsolujen kyvyssä toimia tehokkaasti osana luontaisen puolustusjärjestelmän toimintamekanismeja. Interferonit ovat proteiineja, joita solut tuottavat estämään virusten ja syöpäsolujen lisääntymistä, lisäksi ne parantavat syöjäsolujen ja T-solujen toimintakykyä.

 

Keho tarvitsee ravintoaineita myös ihon, syljen, kyynel- ja mahanesteiden valmistukseen sekä hankitun immuniteetin kykyyn muodostaa vasta-aineita.