Energiansaannin merkitys vastustuskykyyn

 

Energiansaannilla on yhteys puolustusjärjestelmän toimintaan. Aliravitsemus johtaa puolustusjärjestelmän heikentyneeseen toimintaan puutteellisen energian- sekä mikro- ja makroravinteiden saannin seurauksena. Myös alle 1200 kilokalorin päivittäiseen energiansaantiin perustuvat dieetit voivat vaikuttaa heikentävästi vastustuskykyyn, ja siksi liian rajuja dieettejä tulisi välttää.

 

 

Liiallinen sokeripitoisten juomien tai ruokien nauttiminen heikentää immuunijärjestelmän kykyä torjua bakteereita. Vaikutus jatkuu vielä muutamien tuntien ajan niiden vähentämisestä ruokavaliosta.


Huomiota tulisi kiinnittää myös proteiinin riittävään saantiin, koska se vaikuttaa puolustusjärjestelmän solujen, kuten syöjäsolujen toimintaan sekä T-solujen ja vasta-aineiden tuotantoon. Toisaalta myös hyvin runsasrasvainen, erityisesti runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio heikentää vastustuskykyä ja lisää sairastumisriskiä vaikuttamalla syövän torjuntaan erikoistuneiden solujen toimintaan. Tutkimusten mukaan runsasrasvainen ruokavalio, joka sisältää erityisesti runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, lisää myös aterian jälkeistä inflammatiota eli tulehdusta kehossa. Matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio on eri asia kuin infektio.