Ylipaino


Tutkimusten mukaan ylipainolla on yhteys heikentyneeseen immuunivasteeseen. Ylipainon haitalliset vaikutukset johtuvat tulehdusta edistävistä välittäjäaineista, jotka erittyvät ylimääräisestä rasvakudoksesta. Ylipaino aiheuttaa kehossa kroonisen, matala-asteisen tulehdustilan joka puolestaan altistaa useille liitännäissairauksille. Elimistössä kytevä hiljainen, eli matala-asteinen, tulehdus on vaarallinen.


Tila voi johtua paitsi huonosta ja liiallisesta ravinnosta, myös tupakoinnista tai stressistä. Tyypillisesti tässä tilassa tulehduksen merkki-aineet eivät kohoa korkealle, kuten vakavassa infektiossa. Tärkein mittari tulehduksen osoittamisessa on verestä mitattava CRP, eli C-reaktiivinen proteiini.

CRP -arvot ovat ylipainoisilla henkilöillä tavallisesti keskimääräistä korkeammat, kuin normaalipainoisilla henkilöillä. Matala-asteisen tulehduksen katsotaan liittyvän lähes kaikkiin merkittäviin kroonisiin länsimaisiin sairauksiin.


Tartuntatulehduksessa, eli infektiossa elimistössä käynnistyvät tulehdusreaktiot, joiden avulla kehon puolustusjärjestelmä pyrkii korjaamaan syntyneet vauriot. Inflammaatiossa, eli kudosärsytyksessä tulehdus ei kuitenkaan tunnu eikä näy, koska se on matala-asteinen. Tutkimusten mukaan viskeraalisella, eli sisäelinten ympärille kerääntyvällä rasvalla ja keskivartalo-lihavuudella, on suurempi vaikutus tulehdustilan kehittymiseen, kuin kehon kokonaisrasvaprosenttiosuudella.


Matala-asteista tulehdusta voidaan vähentää laihduttamalla. Tulehdusarvoihin saadaan yleensä suurempia muutoksia merkittävästi laihduttamalla, kuin pelkillä ruokavaliomuutoksilla ilman laihtumista.