Probioottien käyttö elintarvikkeissa ja tunnetuimmat terveysvaikutukset

 

Probiootteja voidaan viljellä laboratorio-olosuhteissa hoidollisiin tarkoituksiin. Lisäksi niitä liitetään usein elintarviketeollisuudessa hapanmaitotuotteisiin. Nykyään probiootteja lisätään myös eräisiin maitoihin, juustoihin ja mehuihin.  Tavallisesti elintarvikkeiden probiootit ovat joko bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja.

 

Säännöllinen probioottisten tuotteiden, kuten piimän tai jugurtin käyttö saattaa parantaa suoliston terveyttä ja kykyä torjua haitallisia bakteereja leviämästä. Probiootteina käytetään erityisesti eräitä maitohappobakteereita sekä Saccharomyces boulardii -hiivaa. Maailman tutkituin probiootti on maitohappobakteeri Lactobacillus rhamnosus GG. Suomessa ensimmäiset elintarvikkeet, jotka sisälsivät Lactobacillus rhamnosus GG- maitohappobakteeria, lanseerattiin vuonna 1990. Laktobasillien ja bifodobakteereiden käyttö on Eurooppalaisen asiantuntijalääkäriryhmän toimesta todettu turvalliseksi sekä terveillä ihmisillä ja niillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.


Probioottien hyötyjen tunnetuimmat terveysvaikutukset ovat ripuleiden keston lyhentyminen, vatsatautien riskin vähentyminen ja lasten allergisen ihottuman ehkäiseminen. Lupaavia tutkimustuloksia on saatu myös probioottien vaikutuksista hengitystieinfektioihin. 


 

  Probioottien lähteitä.