Omega 3-rasvahapot

 

N-3 rasvahappojen puute on yhdistetty kroonisiin tulehduksellisiin tiloihin ja autoimmuunisairauksiin.  Monityydyttymättömillä n-3 rasvahapoilla on todettu olevan tulehdusta lieventäviä ja immuunijärjestelmän toimintaa hillitseviä vaikutuksia. N-3-rasvahapot saattavat kapseleina otettuna vähentää tulehdusta etenkin joissakin sairaustiloissa, kuten sydänsairauksissa, reumassa ja munuaisten vajaatoiminnassa.

 

Riittävä määrä n-3 rasvahappoja saadaan, kun viikossa nautitaan kahdesta kolmeen kala-ateriaa viikossa tai 150g rasvaista kalaa päivässä. N-3 rasvahappojen lähteitä ovat muun muassa rasvainen kala, pähkinät sekä pellavansiemenet.

 

          

            Omega-3 rasvahappojen lähteitä luonnossa.


EPA eli eikosapentaeenihappo on puhdistettu, erityisesti kalan rasvassa esiintyvä, kemialliselta rakenteeltaan pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo. Biologiassa ja lääketieteessä EPA-rasvahapon etyyliesteriä kutsutaan nimellä E-EPA. Yhdysvalloissa E-EPA saavutti lääkestatuksen seerumin kohonneiden triglyseridien alentamiseksi vuonna 2012 lääkevirasto FDA:n toimesta. Myös Japanissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU:ssa se on ravintolisä. EPA:lla on havaittu olevan vaikutusta elimistön luontaisen immuunijärjestelmän toimintaan, ja EPA:lla näyttäisi olevan suuremmat vaikutukset vastustuskykyyn vanhemmilla, kuin nuoremmilla aikuisilla. Nuorempien miesten luontaisen immuunijärjestelmän toimintaan EPA:lla ei todettu vaikutusta alle 4 g:n vuorokausiannoksina, kun taas vanhemmilla miehillä EPA vaikuttaa herkemmin immuniteettiin. Päivittäisen annoksen suuruudella näyttäisi olevan merkitystä EPA:n vaikutuksesta vastustuskykyyn ja n-3 rasvahappojen saantia voitaisiin turvallisesti nostaa aiheuttamatta haittavaikutuksia luontaiseen immuniteettiin.

 

           

            Omega-3 ravintolisänä.


Euroopan Unionin ravitsemuksen turvallisuudesta vastaava elin European Food Safety Authority (EFSA) suosittaa kalaöljyn omega-3-rasvahappoja terveille ihmisille ravintolisänä, koska ravinto ei sisällä niitä riittävästi. EFSA:n mukaan kalaöljy ei aiheuta haittaa suurinakaan päiväannoksina, joten ehdotonta ylärajaa ei sille voida asettaa. EFSA:n lausunto puoltaa E-EPA:n käyttöä myös, jos LDL-kolesteroli huolestuttaa. EPA:n päivittäinen 2-6 gramman annos vuorokaudessa saattaa suurentaa LDL-kolesterolia noin 3 %, mistä ei aiheudu haittaa sydän- ja verisuoniterveydelle. Edes 4 gramman päiväannoksella EPA ei lisää LDL-kolesterolia. EFSA suosittelee sydän- ja valtimotautien ehkäisyyn terveille ihmisille EPA:a yhteensä 250-500 milligrammaa päivässä.