D-vitamiini

 

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Se on jokaiselle elintoiminnolle välttämätön hormoni. D-vitamiinia on mahdollista saada myös ruuasta, mutta merkittäviä määriä sitä on luonnollisissa elintarvikkeissa vain kalassa. D-vitamiinia on myös lisätty eri maito- ja margariinituotteisiin, mutta varmimmin riittävän annoksen saa esimerkiksi apteekeista ostettavista D-vitamiinivalmisteista.

 

D-vitamiinin määrä ilmoitetaan mikrogrammoina (µg) tai kansainvälisinä yksikköinä (KY). 1 µg = 40 KY. Suurin D-vitamiinin hyväksyttävä päiväannos on aikuisilla 50 µg.

 

Lääkärit ja terveysviranomaiset kiistelevät D-vitamiinin saantisuosituksista ja sen ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta sairauksien torjunnassa. D-vitamiinin ajantasainen suositus kannattaa tarkistaa ajantasaisista, valtion julkaisemista Suomalaisista ravitsemussuosituksista. 

 

D-vitamiinin puutokseen liittyy lisääntynyt alttius infektioille. D-vitamiini tuottaa valkosoluissa mikrobeja tappavia aminohappoketjuja. Tämän lisäksi D-vitamiinilla on kyky tehdä tehottomaksi suoraan joitakin viruksia. D-vitamiinin infektioilta suojaava vaikutus korostuu ihmisen vanhetessa. Vähäinen D-vitamiinin saanti yhdistettynä heikentyneeseen vastustuskykyyn voi olla kohtalokas yhdistelmä.

 

                   

                      D-vitamiinin lähteitä.

 

Tutkimuksia D-vitamiinin vaikutuksesta vastustuskykyyn..